Yazar: James Clavell
İlk baskı yılı: 1975
Şogun kelimesi, "Orduların Kumandanı" anlamına gelen, Japonya'da bir askeri rütbe ve tarihsel unvandır. "General" kelimesinin Japonca'da iki kanjisi vardır: "kumandan", "general" veya "amiral" anlamına gelen şoğ, ve "ordular" veya "savaşçılar" anlamına gelen gun.
Uzakdoğu kültürünü, Japon gelenek-görenekleri ve inançları üzerinden tanıyacağımız sıradışı bir kitap. Özellikle çağ itibariyle, kendilerini medeni olarak konumlandıran İngilizlerin, Japonlarla karşılaşınca barbar nitelemesiyle yüzleşmesini ilgiyle okuyacaksınız.
Düşmanlarını kaynar su dolu kazanda yavaş yavaş haşlayarak öldürecek kadar gaddar, öldürdükleri düşmanlarının cesedinin önünde eğilecek kadar saygılı bir toplum düşünün. İşte James Clavell'in Tohum (Shogun) isimli romanı tam da böyle bir kültüre sahip 1600 yılının Japonya'sından bir kesit sunuyor okura. Yıkılması zor duvarlar, katı bir kast sistemi ve aynı katılıkla sürdürülen gelenekler.
Japonların arasında bir Japon gibi yaşamaya alışan baş karakterimiz Kılavuz kaptan Blackthorne, uzun zaman sonra gemi arkadaşlarıyla karşılaşıp onların pis, bakımsız ve berbat hallerini gördüğünde Japonların neden Avrupalılar için "Pisler" ve "Barbarlar" sıfatlarını kullandığını daha iyi anlıyor.
Hara kiri, seppuku, ninja, geişa, Karma, samuray, hatamoto gibi çoğumuzun duyduğu fakat içerdiği anlam hakkında pek bir bilgimiz olmayan terimlerin Japon dünyasında ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu görüyoruz ayrıca.